A healthy outside starts from the inside” — Robert Urich

Flourish 580 is een voedingssupplement dat plantaardige stoffen bevat, afkomstig uit de plant Rhaponticum carthamoides. Nu op zichzelf is dat niet zo bijzonder, want al sinds het begin van de mensheid werden planten gebruikt als voedsel of als middelen tegen een tal van kwalen. Nog steeds gebruikt een groot deel van de wereldbevolking plantaardige middelen voor dit laatste doel. Sterker nog, in de apotheek hebben ze veel medicijnen, die van oorsprong afkomstig zijn van planten, zoals aspirine, dat komt uit de Wilgenbast, morfine uit de Papaver, digitalispreparaten uit het Vingerhoedskruid of metformine uit de Galega officinalis  (Lévesque & Lafont, 2000; Duke, 1973; Hardie, 2022; Hartcentrum Hasselt, 2022). In het dagelijkse leven zijn plantaardige drankjes ook al heel lang niet meer weg te denken uit ons leven, bijvoorbeeld koffie, thee, sap, cola, tonic bier, likeuren of wijnen, allemaal gemaakt van planten en kruiden.  

Planten bestaan uit een verzameling van een grote groep stoffen. Voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen, aminozuren en vetten, maar ook stoffen met een andere functie, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Kleur- en geurstoffen worden door planten gebruikt om te overleven of om insecten te lokken, hierbij kun je denken aan de goudsbloem (kleur, lokkende werking) of margrietje (geur, tegen bladluis). Smaakstoffen worden geproduceerd in een plant om insecten af te schrikken als ze van de plant eten, zoals de olie uit de schil van een citrusvrucht (War et al., 2012). Deze stoffen zijn schadelijk voor insecten, maar hebben in minieme hoeveelheden vaak een gunstige uitwerking op het menselijk lichaam, doordat ze de cellen aanzetten tot zelfbescherming.

Planten hebben een grote verscheidenheid aan stoffen bevatten, waardoor ze vaak ook een veelzijdige werking hebben op verschillende weefsels, organen en cellen. Een mooi voorbeeld is de Papaver (Duke, 1973). De Papaver produceert onder meer morfine, dat sterk pijnstillend, verdovend, en verslavend is. Ook produceert deze plant codeïne en noscapine, die juist weinig pijnstillend, verdovend, of verslavend werken. Ze dempen heel specifiek de hoestprikkel. Daarom is het vaak van belang om een plant in zijn geheel te verwerken voor een gebalanceerde werking.

Na dit uitgelegd te hebben komen we weer terug bij het hoofdingrediënt van Flourish 580, namelijk Rhaponticum. Rhaponticum is vooral bijzonder omdat het niet overal kan groeien en moeilijk te kweken is. Het vereist bijzondere omstandigheden. De plant is van oorsprong afkomstig Kazachstan en Siberië (de Altaï). De lokale bevolking van deze streken kent het al eeuwenlang en gebruikt het als thee of tinctuur om aan te sterken, bij verlies van vitaliteit, na ziekte, of in tijden van stress (Kokoska & Janovska, 2009). Ook is er bijzonder veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Rhaponticum en planten met een soortgelijke werking.

In de literatuur wordt Rhaponticum genoemd als “adaptogeen”. Een adaptogeen is een stof, meestal van complexe plantaardige, dierlijke of minerale aard, die het lichaam helpt om met een verscheidenheid van stressoren om te gaan (Todorova et al., 2021). Kort gezegd, een adaptogeen verbetert de aanpassing aan mentale en/of fysieke stressoren. 

Ook heeft Rhaponticum een ondersteunend effect op onze spieren. In ons lichaam bevinden zich ongeveer 580 spieren. Ons lichaam bestaat voor 40% uit spiermassa, spieren stellen ons in staat om ons voort te bewegen en te communiceren (Sandri, 2010). Één van de problemen van het ouder worden is dat zowel spiermassa, spierkracht en spierfunctie minder wordt. Dit fenomeen wordt sarcopenie genoemd en vermindert de kwaliteit van leven en de vitaliteit (Santilli et al., 2014). Uit onderzoek blijkt dat Rhaponticum ook een positieve werking heeft op één van de belangrijke sleutelstoffen voor spiergroei, die de spiermassa, spierkracht en spierfunctie ondersteunen (Talarek et al., 2015). Kortom, ervaar de voordelen zelf met Flourish 580 of lees nog dit artikel hieronder.

Let’s Flourish!

Literatuur

  • Duke, J. A. (1973). Utilization of Papaver. Economic Botany, 390-400.
  • Hardie, D. G. (2022). A New Understanding of Metformin. Comprehensive Pharmacology, 280-300.
  • Harrington, A. (2009). The Cure Within: A History of Mind-Body Medicine. New York City: W. W. Norton & Company.
  • Kokoska, L., & Janovska, D. (2009). Chemistry and Pharmacology of Rhaponticum carthamoides: A review. Phytochemistry, 842-855.
  • Lévesque, H., & Lafont , O. (2000). Aspirin throughout the ages: a historical review. La Revue de Medecine Interne, 8-17.
  • Sandri, M. (2010). Autophagy in skeletal muscle. FEBS Letters, 1411-1416.
  • Santilli, V., Bernetti, A., Mangone, M., & Paoloni, M. (2014). Clinical definition of sarcopenia. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 177-180.
  • Talarek, M., Bąkała, I., & Bajguz, A. (2015). Ecdysteroids in Plants and their Pharmacological Effects in Vertebrates and Humans. In A. U. Rahman, Studies in Natural Products Chemistry (pp. 121-143). Amsterdam: Elsevier.
  • Todorova , V., Ivanov , K., & Ivanova, S. (2021). Comparison between the Biological Active Compounds in Plants with Adaptogenic Properties (Rhaponticum carthamoides, Lepidium meyenii, Eleutherococcus senticosus and Panax ginseng). Plants, 1-32.
  • War, A. R., Paulraj, M. G., Ahmad, T., Buhroo, A. A., Hussain, B., Ignacimuthu, S., & Sharma, H. C. (2012). Mechanisms of plant defense against insect herbivores. Plant signaling & behavior, 1306–1320.

Flourish kennisbank
Laat je inspireren.

Bekijk alle items